#Blog
Gepubliceerd op 07/10/2024

Belangrijkste punten

Een gesprek aangaan met de buur om een minnelijke oplossing te vinden.

● Overweeg bemiddeling als het gesprek geen resultaat oplevert.

● Ken de juridische stappen die beschikbaar zijn in geval van aanhoudende overlast.

De verschillende soorten geluidsoverlasten door dieren goed begrijpen

Soorten geluidsoverlast

Geluidsoverlast door dieren kan variëren. Enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn:

● Blaffende honden, vaak als de meest storende beschouwd.

● Het gekraai van pluimvee, wat vooral in woonwijken vervelend kan zijn.

● Gemiauw van katten, hoewel over het algemeen minder vaak voorkomend, kan ook een probleem vormen.

De effecten op de buurt

Geluidsoverlast kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de levenskwaliteit van de buren. Een constant geluid kan stress, irritatie en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. De effecten kunnen onder meer zijn:

● Slapeloosheid

● Angst

● Conflicten tussen buren

Oplossingen bij geluidsoverlast

  1. Gesprek met de buur De eerste stap om een probleem met geluidsoverlast op te lossen, is een gesprek aangaan met je buur. Soms is de eigenaar van het dier zich niet bewust van de overlast die hij veroorzaakt. Een beleefd gesprek kan vaak leiden tot een minnelijke oplossing.
  2. Bemiddeling en verzoening Als het gesprek geen resultaat oplevert, kun je bemiddeling overwegen. Veel gemeenten bieden gratis bemiddelingsdiensten aan. Een bemiddelaar kan helpen om een compromis te vinden tussen jou en je buur.
  3. Klacht indienen bij de gemeente Als verzoeningspogingen mislukken, kun je een officiële klacht indienen bij je gemeente. In België wordt geluidsoverlast, inclusief die veroorzaakt door huisdieren, vaak geregeld door specifieke gemeentelijke voorschriften. De gemeente kan een controleur sturen om de feiten te verifiëren en de eigenaar van de hond te straffen als er een overtreding wordt geconstateerd.
  4. Politie inschakelen Als de geluidsoverlast optreedt tijdens de rusturen (meestal tussen 22.00 uur en 07.00 uur), kun je de politie bellen. De politie kan ter plaatse komen om de overlast vast te stellen, een proces-verbaal opstellen en indien nodig administratieve boetes opleggen aan de eigenaar van de hond als er een overtreding wordt vastgesteld.
  5. Constatering door een gerechtsdeurwaarder Als de overlast aanhoudt ondanks deze stappen en je overweegt een rechtszaak, kan het verstandig zijn om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Deze kan een rapport opstellen over de overlast, waarin de frequentie en intensiteit van het blaffen wordt vastgelegd. Dit bewijs kan worden gebruikt in een geschil voor de rechtbank.
  6. Rechtszaak Als er geen minnelijke oplossing mogelijk is, kun je een rechtszaak aanspannen bij de Vredegerecht, die bevoegd is voor burengeschillen in België. Je moet bewijzen van de overlast leveren (rapporten van deurwaarders, getuigenverklaringen, opnames, enz.). De vrederechter kan de eigenaar van het dier bevelen maatregelen te nemen om de overlast te stoppen of hem veroordelen tot schadevergoeding.
  7. Contact opnemen met dierenbeschermingsorganisaties In sommige gevallen kunnen voortdurende blafproblemen een teken zijn van mishandeling of slechte leefomstandigheden voor het dier. Als je vermoedt dat de hond mishandeld wordt (gebrek aan verzorging, geen wandelingen, slechte leefomstandigheden), kun je de situatie melden bij een dierenbeschermingsorganisatie, zoals de Koninklijke Belgische Vereniging voor Vogelbescherming (LRBPO) of andere lokale organisaties.

Geluidsoverlast voorkomen

Opvoeding van dieren

Om geluidsoverlast door dieren te voorkomen, is opvoeding essentieel. Een goed opgevoed dier veroorzaakt minder snel overlast. Enkele tips:

● Vroege socialisatie: Stel je dier bloot aan verschillende omgevingen en mensen vanaf jonge leeftijd.

● Basiscommando’s: Leer je dier eenvoudige commando’s zoals “zit” of “stil”.

● Positieve bekrachtiging: Beloon het dier wanneer het zich goed gedraagt.

Geluidsisolatie

De inrichting van je ruimte kan ook helpen om geluidsoverlast te verminderen. Enkele ideeën:

● Geluidsisolatie: Installeer geluiddempende materialen zoals tapijten of dikke gordijnen. ● Schuttingen: Gebruik schuttingen om het geluid van buitenaf te verminderen.

● Aparte ruimtes: Creëer een rustige plek voor je dier, weg van lawaaierige zones.

Verenigingsregels

Het is belangrijk om de reglementen van de vereniging van eigenaren over huisdieren te raadplegen. Enkele punten om te controleren:

● Beperkingen voor huisdieren: Sommige verenigingen kunnen specifieke regels hebben over het aantal of type dieren dat is toegestaan.

● Rusturen: Respecteer de rusturen om geluidsoverlast te voorkomen.

● Mogelijke sancties: Informeer jezelf over de sancties bij niet-naleving van de regels.

Kortom, het voorkomen van geluidsoverlast door dieren hangt af van opvoeding, aanpassing van de ruimte en het respecteren van de geldende voorschriften. Door proactief te handelen, kun je bijdragen aan een harmonieuze omgeving voor iedereen.

Juridische gevolgen van geluidsoverlast

Sancties voor de eigenaar

Eigenaren van luidruchtige dieren kunnen met verschillende sancties worden geconfronteerd. Als de geluidsoverlast aanhoudt, kunnen buren het probleem bij de politie melden. De sancties kunnen onder meer zijn:

● Een boete van € 68 indien betaald binnen 45 dagen, anders € 180.

● Een overtreding van de 3e categorie, met een boete tot € 450.

● Schadevergoeding aan de slachtoffers.

● De verplichting om maatregelen te nemen om het geluid te verminderen, of zelfs inbeslagname van het dier.

Rechten van de slachtoffers

Slachtoffers van geluidsoverlast hebben rechten. Ze kunnen:

● Klacht indienen bij de bevoegde autoriteiten.

● Bemiddeling vragen om het conflict minnelijke te proberen oplossen.

● De vrederechter inschakelen om genoegdoening te krijgen.

Juridische procedures

Als minnelijke oplossingen falen, kunnen de slachtoffers juridische stappen ondernemen. De stappen zijn als volgt:

  1. Vaststellen van de overlast: Schakel een deurwaarder in om een rapport op te stellen.
  2. De vrederechter inschakelen: Een rechtszaak aanspannen om de overlast te laten stoppen.
  3. Schade aantonen: Bewijzen leveren van de overlast (getuigenverklaringen, opnames).

Bij geluidsoverlast is het essentieel om snel te handelen om je rechten te beschermen en een oplossing te vinden.

Conclusie

Kortom, geluidsoverlast veroorzaakt door dieren kan het leven in de buurt behoorlijk verstoren. Het is belangrijk om kalm te blijven en dialoog te voeren om deze problemen op te lossen. Als een gesprek niet werkt, zijn er verschillende opties, zoals bemiddeling of een beroep op de lokale autoriteiten. Vergeet niet dat elke gemeente haar eigen regels heeft met betrekking tot geluidsoverlast. In geval van aanhoudend conflict is het mogelijk om juridische stappen te overwegen, maar dit moet altijd de laatste optie blijven. Uiteindelijk zijn communicatie en wederzijds begrip de sleutels tot een goede buurtrelatie.

Veelgestelde vragen

  1. Wat moet ik doen als mijn buur klaagt over het blaffen van mijn hond? Begin met rustig praten met je buur om zijn zorgen te begrijpen. Je kunt oplossingen overwegen zoals aanpassingen om het geluid te verminderen of zelfs een hondentrainer inschakelen.
  2. Wat zijn de gevolgen als ik niets doe tegen de geluidsoverlast van mijn dier? Als je niet reageert, kunnen je buren een klacht indienen. Dit kan leiden tot boetes of zelfs juridische stappen tegen jou.
  3. Hoe kan ik bewijzen dat de geluidsoverlast niet van mijn huis komt? Het is aan je buur om bewijs te leveren. Ze kunnen de politie inschakelen om de overlast vast te stellen. Je kunt ook opnames bewaren om aan te tonen dat je dier niet de oorzaak van het geluid is.

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt