#Blog
Gepubliceerd op 02/08/2021

 

Waarom ontstaan er regelmatig conflicten binnen een mede-eigendom?

Mensen mogen dan sociaal zijn, maar het leven in een gemeenschap weegt soms op hen. Of u nu eigenaar of huurder bent, nieuwkomer of reeds lang in het gebouw woont, u kunt zich met sommige van uw buren verwant voelen, terwijl u andere uit de weg gaat.

In een mede-eigendom ontstaan regelmatig conflicten, omdat we niet allemaal op dezelfde manier leven en over bijna alles van mening verschillen:

 • Geschillen over lawaai zijn de meest voorkomende;
 • Netheid in de gemeenschappelijke ruimten kan een bron van conflicten zijn, evenals buren die dingen van hun balkon of raam laten vallen (water van planten, sigarettenpeuken, stof, enz.);
 • Er ontstaan vaak meningsverschillen over het beheer van de mede-eigendom. De algemene vergaderingen van de mede-eigendom zijn de ideale gelegenheid om de zaken recht te zetten, eerder dan de situatie te laten escaleren.

Als lid van een flatgebouw moet u begrijpen dat wonen in hetzelfde gebouw met andere mensen vereist dat u hen respecteert en dat zij u respecteren.

 

 

Hoe kunt u rust vinden tussen buren voor een serener leven binnen een gebouw?

Communicatie blijkt de beste manier te zijn om een burenruzie op te lossen:

 • Plan je een feestje? Zeg tegen je buren dat het zaterdagavond een beetje lawaaierig zal zijn;
 • Is het water van de bloembakken van uw bovenburen uw terras aan het bevuilen? Ga bij hem aanbellen en vraag hem om beter op te letten als hij zijn planten water geeft;
 • Blaft de hond van je buurman de hele dag? Laat het zijn baasjes weten, ze weten het misschien niet;
 • Laat uw buurvrouw een paar schoenen buiten haar voordeur slingeren? Zeg haar dat het reglement van interne orde dit verbiedt;
 • Verschillende buren verzetten zich al jaren tegen de renovatie van de voorgevel? Vraag hen wat de reden is van hun weigering.

Wij hebben vaak een verkeerd beeld van de bedoelingen van onze buren. Meestal hebben ze niet eens door dat ze iemand storen!

Vermijd praten tussen twee deuren of wanneer de andere persoon gehaast is. Neem je tijd. Bied hen een koffie aan en verduidelijk de situatie als verantwoordelijke en intelligente volwassenen.

Indien de buren die met elkaar in conflict zijn het niet eens kunnen worden over het onderwerp van hun geschil, is het het beste een derde partij in te schakelen. De syndicus van de mede-eigendom, vrijwillig of professioneel, is een goede tussenpersoon om verhitte discussies te doen opklaren.

 

Welke middelen staan ter beschikking om een burenruzie in een mede-eigendom te beslechten?

Als er ondanks ieders goede wil en de tussenkomst van de beheerder van de mede-eigendom conflicten blijven bestaan, zijn er verschillende manieren om een probleem tussen buren op te lossen:

 • De bemiddelaar van de rechtbank vertegenwoordigt een neutrale persoon die er over het algemeen in slaagt de spanningen in de buurt bij mede-eigendom te verlichten;
 • Het optreden van de politie kan de buren, die de regels van het huis en de basisregels van goede manieren niet respecteren, tot bedaren brengen
 • Gerechtelijke stappen kunnen nodig zijn wanneer de situatie escaleert tot oncontroleerbare omvang (mishandeling, beschadiging van eigendommen, bedreigingen, enz.)

shutterstock_1758482075-1-3-1-1-1-1

Syndic Yourself helpt u uw mede-eigendom te beheren om een gezond gebouw en gelukkige mede-eigenaren te creëren. Bovendien krijgt u toegang tot een gratis bemiddelingsdienst waarmee u een groot aantal conflicten kunt vermijden en oplossen.

Vraag een gratis offerte !

 1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
 2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
 3. Een aangepaste offerte volgt