#Blog
Gepubliceerd op 28/09/2021

 

 

1. Onderhandel over de tarieven met uw professionele syndicus alvorens het contract te ondertekenen

Zoals bij de meeste samenwerkingsverbanden, wordt alles onderhandeld voordat het contract wordt getekend! Nadien is het te laat om aan te vechten dat een uurtarief onrechtmatig is of dat de prijs van een fotokopie onevenredig lijkt.

Een professionele syndicus is wettelijk verplicht alle tarieven te vermelden die worden aangerekend voor zijn of haar diensten in het contract dat wordt gesloten met de VME. Er worden verschillende tarieven aangegeven:

 • Jaarlijkse forfaitaire vergoeding aan het einde van de termijn;
 • Verhoging van de vergoeding wanneer een algemene vergadering langer zou duren dan verwacht of deze bijvoorbeeld ’s avonds zou plaatsvinden;
 • Percentage dat wordt aangerekend voor de opvolging van technische werkzaamheden. Dit wordt vaak berekend op basis van het bedrag van de werken;
 • Facturering van speciale verrichtingen zoals een aanmaningsbrief, fotokopieën, verzenden van brieven, enz.

Door al deze tarieven te analyseren en erover te onderhandelen alvorens het contract met een professionele syndicus te ondertekenen, kan u toekomstige onaangename verrassingen vermijden.

 

2. Het uitbesteden van de uit te voeren taken aan andere mede-eigenaars

Eén van de mede-eigenaars heeft tijd om het onderhoud van de kleine groene ruimte voor uw woning op zich te nemen, terwijl een andere vrijwilliger elke week de gemeenschappelijke ruimten veegt, waarom vertrouwt u hen deze taken niet gewoon toe?

Samenwerking en wederzijdse hulp binnen een mede-eigendom besparen u geld op taken die makkelijk zelf uit te voeren zijn.

Dit geldt natuurlijk niet voor ieder taak. Tenzij één van uw buren een liftinstallateur is, vereist het onderhoud van dergelijke voorzieningen een vakman om een zeker veiligheidsniveau te garanderen.

 

3. Verwaarloos geen enkele uitgavenpost

Ook kleine bedragen kunnen snel oplopen. Eén van de belangrijkste manieren om te besparen op syndicuskosten is een duidelijk overzicht te hebben van alle bedragen die uw professionele syndicus in rekening brengt:

 • Fotokopieën en zendingen vormen al snel een grote kost voor de VME, zeker wanneer de facturering ongeveer 40 cent per exemplaar bedraagt, terwijl de kosten tien keer lager zijn.
 • Uw professionele syndicus rekent verschillende tarieven aan voor zijn werk, afhankelijk van het uur van de dag. Om te vermijden dat u buitensporige uurvergoedingen moet betalen, vermijdt u vergaderingen buiten de werkuren en vraagt u niet om de aanwezigheid van uw syndicus wanneer dat niet noodzakelijk is.
 • Voor alledaagse problemen, zoals het vervangen van een lamp of het repareren van een deur, is het beter dat een mede-eigenaar dit voor zijn rekening neemt. Zo vermijdt u dat u beroep moet doen op uw syndicus, die een vakman zal sturen om het werk te verrichten.

 “Het Syndic Yourself-platform is ontworpen voor mede-eigenaars. Dit heeft ons in staat gesteld de beheerskosten te drukken en ons de flexibiliteit en snelheid van handelen gegeven waar iedere mede-eigendom nood aan heeft.”
florence
Florence, 6 appartementen


 

 

4. Doe beroep op de diensten van een vrijwillige syndicus

Eén van de meest voor de hand liggende manieren om op syndicuskosten te besparen, is een vrijwillige syndicus in te schakelen. In tegenstelling tot een professionele syndicus is dit niet hun baan, maar zetten zij zich als vrijwilliger in voor een goed beheer van het gebouw en de financiële gezondheid van uw mede-eigendom te verzekeren.

De VME kan zelf beslissen of al dan niet deze vrijwillige syndicus wordt vergoed, er is geen wettelijke verplichting hierrond. De voorwaarden worden dan bepaalt tijdens een bijeenkomst van de algemene vergadering.

Een vrijwillige syndicus is een mede-eigenaar in uw gebouw. Diegene heeft dus de plicht de taken zo goed mogelijk uit te voeren, aangezien deze mede-eigenaar rechtstreeks betrokken is bij alle beslissingen die in de mede-eigendom worden genomen. Hij of zij is zich ook bewust van ieders verwachtingen en doet al het mogelijke om de beheerkosten van de VME zo laag mogelijk te houden.

 

5. Krijg hulp van een online beheerplatform

 

Om te besparen op de kosten van de syndicus zonder de kwaliteit van het beheer van uw woning te verwaarlozen, kunt u voor bepaalde essentiële administratieve taken gebruik maken van een online beheerplatform zoals dat van Syndic Yourself:

 • Vereenvoudigde boekhouding;
 • Opslag van al uw documenten voor het beheer van uw mede-eigendom in een beveiligde cloud;
 • Organisatie van de algemene vergaderingen;
 • Automatisch opstellen van essentiële juridische documenten;
 • Aantrekkelijke tarieven voor verplichte verzekeringen.

Deze ondersteunende diensten zal uw dagelijkse werk als vrijwillige syndicus vereenvoudigen en ervoor zorgen dat de belangrijkste aspecten van het beheer van uw gebouw in overeenstemming zijn met de geldende wetgeving.


shutterstock_1884581308-1-1-1

U weet nu welke tips u kan toepassen om uw syndicuskosten te verlagen. Wacht niet tot het einde van het mandaat van uw syndicus om alle kosten te herzien die gepaard gaan met het beheer van uw mede-eigendom. Vooral indien deze zijn verplichtingen niet nakomt.

Neem controle over het beheer van uw mede-eigendom door vrijwillige syndicus te worden met Syndic Yourself!

Vraag een gratis offerte !

 1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
 2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
 3. Een aangepaste offerte volgt