#Blog
Gepubliceerd op 14/10/2020

Illustration 4 pngDe toename van het aantal appartementsgebouwen in België is overduidelijk, maar het aantal professionele syndici is in vrije val! Kleine mede-eigendommen hebben dan ook niet veel andere mogelijkheden dan het gebouw zelf te beheren. Deze oplossing is erg populair, vooral omdat het u in staat stelt om veel geld te besparen!

De taak van een vrijwillige syndicus is echter niet gemakkelijk. Naast het zware administratieve beheer moet de syndicus de wettelijke verplichtingen (die voortdurend evolueert) naleven. Het gevolg is dat bijna alle mede-eigendommen die door een niet professionele syndicus beheerd worden, niet in orde zijn met de wettelijke verplichtingen.

 
 

Welk risico loopt u als vrijwillige syndicus?

Zolang er niets aan de hand is, is toch alles in orde…? Pas op, uw verantwoordelijkheid is groter dan u denkt! En als u niet verzekerd bent, kan u persoonlijk aansprakelijkheid gesteld worden.

Voorbeeld: op de Algemene Vergadering is besloten om voor enkele tienduizenden euro’s renovatiewerken uit te voeren. Als een goede syndicus wenst u de werken snel te laten uitvoeren en geeft u de opdracht aan de aannemer om de werken aan te vatten. Maar de uitnodiging van de vergadering werd minder dan 15 dagen voor de vergadering verstuurd naar één van de mede-eigenaars en deze mede-eigenaar was ook niet aanwezig op deze vergadering. Hij gaat naar de Vrederechter om deze beslissing te betwisten en de vrederechter vernietigt de beslissingen van de Algemene Vergadering.

Gevolg: als deze werken later zouden afgekeurd worden op een nieuwe vergadering, kan het zijn dat u persoonlijk moeten opdraaien (lees: betalen) voor de werken die u heeft laten uitvoeren.

Een ander voorbeeld betreft de brandblussers. Heeft u zich ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als er brand zou uitbreken en u de brandblussers niet heeft laten onderhouden?

Doe de test en volg het advies in het rapport!


Syndic Yourself een gratis test ter beschikking. Deze test brengt de verschillende zaken dewelke al dan niet in orde zijn in kaart.

Aan het einde van deze test wordt u een rapport per e-mail verstuurd met alle nodige aanbevelingen om onaangename verrassingen te voorkomen!

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt